Beneficiile laptelui de capra

     Laptele de capra este considerat un leac stravechi, cu actiune lenta, dar sigura pentru multe suferinte. Nu actioneaza ca un medicament, si nu poate duce singur la vindecare, dar este o cale spre insanatosire intarind sistemul imunitar.​ Prin compozitia bogata in substante benefice, este intaritor si hranitor, reda voiciunea si optimismul, sanatatea generala, capacitatea de a lupta cu bolile, inclusiv cancerul.

Lapte de capra:​​

  • din punct de vedere al compozitiei, este cel mai aproape de laptele matern
  • imbunatateste absorbtia fierului
  • previne anemia si demineralizarea osoasa
  • este hipoalergenic
  • mareste imunitatea organismului
  • normalizeaza tensiunea arteriala
  • contine mai putina lactoza
  • este bogat in calciu si fosfor, contine mai mult zinc si seleniu decat laptele de vaca
  • neutralizeaza acizii si toxinele din organism
  • este folosit si in prevenirea si tratarea anumitor tipuri de cancer
  • este bogat in acid lactic, ajuta la exfolierea pielii, curatand in profunzime, imbunatateste elasticitatea si mentine PH-ul natural al pielii

 Stiati ca…?

    • Regina Cleopatra isi mentinea frumusetea si elasticitatea pielii cu lapte de capra.
    • In Egiptul Antic, laptele de capra era sacru si era folosit drept ofrandă pentru zei.
    • Hipocrate, marele medic grec denumea in lucrarile sale laptele de capra “lichid miraculos” si “esenta vindecatoare”, recomandandu-l drept medicament in bolile pulmonare grave, precum si in afectiunile degenerative.
    • In Muntii Caucaz, ocupaţia de baza a localnicilor este cresterea caprelor, aici traiesc cei mai batrani oameni de pe planeta.
    • Pentru a digera laptele de capra, organismului nostru ii ia 20 de minute, in timp ce pentru laptele de vaca ii trebuie pana la 24 de ore.
    • Carnea de ied este mai slaba decat cea de miel fiind totodata si mai bogata in proteine si minerale.
    • Nutritionistii sustin ca iedul este mai sarac in colesterol chiar si decat puiul.

Informatii nutritive

     Laptele de capra este o alternativa mai sanatoasa decat laptele de vaca, mai ales pentru persoanele  care au alergie la laptele de vaca, colesterol ridicat, osteoporoza, anemie. Un avantaj foarte important este faptul ca poate fi consumat crud. Caprele sunt foarte rezistente la tuberculoza, astfel riscul de transmitere a bolii este foarte mic,  in timp ce la laptele de vaca riscul este de peste 60%.

     Compozitia laptelui de capra este foarte complexa, avand astfel o valoare nutritiva deosebita, fiind superior laptelui de vaca, si foarte apropiata laptelui uman. Grasimea din lapte este distribuita sub forma de globule fine sub 10 microni, dispersate uniform, fapt care ii confera laptelui un coeficient foarte mare de digestibilitate.

     Prin continutul lui in vitamine, ajuta la tratarea anemiei, rahitismului, hemoragiilor, si confera mare rezistenta la infectii. Este bogat in calciu si fosfor, minerale ce se asimileaza si se fixeaza usor in structura oaselor. Are mai mult zinc si selenium fata de cel de vaca. Acesti micronutrienti participa la mecanismele de aparare ale corpului si previn aparitia bolilor neurodegenerative.

     Laptele de capra mentine in limite normale nivelul de grasimi din sange (trigliceride si transaminaze) si reduce colesterolul total din sange. Din aceste motive poate fi folosit in prevenirea bolilor cardio-vasculare.

     Conform specialistilor, laptele de capra are o compozitie vitaminica insuficienta pentru a satisface necesitatile copiilor sub 1 an. Vitaminele din complexul B, B12 si B9 (acid folic), se regasesc in cantitati mult mai mici fata de cel de vaca.

Share on: